Przepis na zdrowe oczy: Quesadillas z trzema paprykami

 

Na cześć miesiąca świadomości słabowidzenia, jesteśmy podekscytowani mogąc podzielić się kilkoma przepisami, które pomagają zmniejszyć ryzyko utraty wzroku z powodu zwyrodnienia plamki żółtej. Papryka jest zdrowym pożywieniem bogatym w witaminę C, beta-karoten i inne karotenoidy. Zawierają wysoki poziom luteiny i zeaksantyny, które są dwoma przeciwutleniaczami w znacznym stopniu przyczyniającymi się do utrzymania zdrowych oczu. Luteina jest doskonałym naturalnym środkiem na zwyrodnienie plamki żółtej. Działa ona w celu odfiltrowania promieniowania UV o krótkiej długości fali, które może uszkodzić siatkówkę, co pomaga chronić przed degeneracją komórek oka, która prowadzi do zwyrodnienia plamki żółtej. Papryka ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Jest również wspaniała dla skóry i wzmacnia układ odpornościowy.

Ten przepis z American Macular Degeneration Foundation jest nie tylko pyszny, ale również wypełniony papryką i innymi zdrowymi składnikami, aby dać Ci prosty, pożywny lunch lub opcję kolacji dla Twojej rodziny. Jeśli szukasz większej różnorodności, możesz go zmienić, dodając cukinię, fasolę, kukurydzę i kolendrę. Nie zapomnij też o dodatkach! Guacamole i salsa dodadzą zdrowych warzyw i tłuszczów do mieszanki.

Składniki:
1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
1 filiżanka posiekanej żółtej papryki
1 filiżanka posiekanej czerwonej papryki
1 filiżanka posiekanej zielonej lub pomarańczowej papryki
1/2 szklanki posiekanej szalotki
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki płatków czerwonej papryki lub cayenne, lub do smaku
8 dużych tortilli (kukurydzianych lub pszennych)
1 filiżanka tartego sera cheddar









 

Instrukcje:
Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać paprykę i smażyć do miękkości, około dziesięciu minut. Przełożyć do miski i połączyć z szalotkami, solą, pieprzem i płatkami czerwonej papryki.

Rozgrzać drugą dużą patelnię na średnim ogniu. Dodać jedną tortillę i nałożyć na nią 1/4 szklanki mieszanki paprykowej. Posypać 1/4 szklanki sera, nałożyć drugą tortillę i smażyć dwie minuty z każdej strony, lub do uzyskania złotego koloru, dociskając łopatką. Powtórz czynność z pozostałymi tortillami, mieszanką paprykową i serem.

Pokrój w cienkie kliny, dodaj swoje dodatki i podawaj!

Wartości odżywcze:
Wielkość porcji: 1 quesadilla
Kalorie: 282
Białko: 11g
Błonnik: 5g
Tłuszcz: 14g
Tłuszcz nasycony: 7g
Sód: 553mg
Witamina A: 1,593 IU
Witamina C: 150mg
Witamina D: 7 j.m.
Witamina E: 2 j.m.
Beta-karoten: 726ug
Luteina i zeaksantyna: 276ug

dr n.med. Jacek Bernek

Okulista - specjalista chorób oczu

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Polecamy usługi hurtowni optycznej AVM Lenses. Prowadzi ona sprzedaż miedzy innymi okularów do komputera, oraz soczewek progresywnych.