Składniki odżywcze, które wspomagają zdrowie oczu

Pomyśl o co najmniej jednym produkcie spożywczym, który sprzyja zdrowemu wzrokowi. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że na swojej liście umieściłeś marchewkę. To pomarańczowe warzywo otrzymuje dużo pozytywnej reklamy za przyczynianie się do zdrowego wzroku. Jednak możesz nie wiedzieć, że beta karoten jest tym składnikiem odżywczym w marchwi, który faktycznie sprawia, że oczy są bardziej odporne na utratę wzroku.

Witamina A i beta karoten

Beta karoten jest składnikiem odżywczym najsilniej związanym ze zdrowiem oczu. Właściwie jest to jeden z kilku składników odżywczych znanych jako karotenoidy, a wszystkie one pomagają oczom zachować wzrok.


W jaki sposób karotenoidy przyczyniają się do zdrowia oczu? Kiedy spożywamy karotenoidy, nasz organizm przekształca je w witaminę A. Witamina A pomaga naszym oczom chronić rogówkę, ale ma również inne zalety antyoksydacyjne. Spożywanie witaminy A i karotenoidów może zmniejszyć ryzyko utraty wzroku w późniejszym okresie życia, co jest chorobą znaną jako zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem.


Aby zwiększyć spożycie beta karotenu i witaminy A, możesz jeść produkty inne niż marchew. Inne pomarańczowe warzywa, takie jak bataty, słodkie ziemniaki i dynia, również zawierają ich dużo. Pomarańczowe owoce, takie jak kantalupa i morele, są kolejnym dobrym źródłem tych składników odżywczych.

witaminy


Luteina i Zeaksantyna
Luteina to witamina o ciemnożółtym kolorze. Zeaksantyna jest izomerem luteiny, co oznacza, że ma taki sam skład chemiczny, ale inny układ atomów na poziomie molekularnym. Zeaksantyna jest również obecna w siatkówce ludzkich oczu.


Te składniki odżywcze sprzyjają lepszemu widzeniu zarówno u osób młodszych, jak i starszych. W jednym z badań, suplementy luteiny poprawiły wzrok u pacjentów z wiekowym zwyrodnieniem plamki żółtej. W innym badaniu, pacjenci w średnim wieku 24 lat widzieli lepiej w ostrym świetle po przyjmowaniu suplementów luteiny i zeaksantyny przez sześć miesięcy.


Jeśli chcesz dodać więcej luteiny i zeaksantyny do swojej diety, spożywaj zielone warzywa liściaste. Niektóre z najlepszych to szpinak, sałata rzymska i jarmuż. Możesz również jeść kolardę, rzepę, brokuły, groszek i zieloną fasolę.


Niezbędne kwasy tłuszczowe
Wiadomości na temat odżywiania w ostatnich latach podkreślają, że niektóre tłuszcze mają znaczące korzyści dla zdrowia. Tłuszcze znajdujące się w rybach są jednymi z najlepszych, a badania wykazują, że ich korzyści rozciągają się na wzrok.


W badaniu przeprowadzonym w 2001 r. naukowcy powiązali spożycie tłuszczów ogółem z wyższym ryzykiem wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem. Jednak u osób, które spożywały więcej niż cztery porcje ryb w przeciętnym tygodniu, ryzyko tego typu utraty wzroku było o 35% niższe.

 

  • Chociaż ryby uważane są za zdrowe, należy wybierać je ostrożnie. Niektóre ryby zawierają zanieczyszczenia, które niweczą korzyści zdrowotne kwasów tłuszczowych zawartych w rybach. Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, aby znaleźć bezpieczne opcje ryb:
  • Wybieraj ryby znajdujące się nisko w łańcuchu pokarmowym i rozmnażające się szybko - mają one mniej zanieczyszczeń. Dziki łosoś, łosoś nerkowaty, sardele, sardynki i śledź spełniają te kryteria.
  • Wybierz małże, takie jak omułki, ostrygi i małże. Te stworzenia filtrują wodę, aby uzyskać składniki odżywcze, których potrzebują do przetrwania. Oznacza to, że nie jedzą one ryb ani zanieczyszczeń w nich zawartych.
  • Odwiedź specjalistyczny sklep rybny i zapytaj o ryby poławiane w sposób zrównoważony lub hodowlane. Ryby z tych źródeł są zazwyczaj wolne od toksyn środowiskowych.

Cynk
Cynk występuje zarówno w siatkówce, jak i naczyniówce oka. W naszym organizmie cynk łączy się z witaminą A, tworząc melaninę, pigment chroniący oczy.


Badania wykazały, że cynk wspomaga zdrowie oczu na kilka sposobów. Po pierwsze, może poprawić widzenie w nocy. Po drugie, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej związanego z wiekiem.


Spożywaj następujące produkty, aby wprowadzić trochę cynku do swojej codziennej diety:

 

  • Pełne ziarna
  • Orzechy
  • Ostrygi
  • czerwone mięso
  • Drób
  • Mleko i produkty mleczne
  • Mleko lub żywność sojowa

 

Zrównoważona dieta
Czy zauważyłeś, że pokarmy bogate w składniki odżywcze, które promują zdrowie oczu są również uważane za zdrowe same w sobie? To spostrzeżenie powinno być dla Ciebie zachęcające. Jeśli starasz się stosować zbilansowaną dietę, prawdopodobnie będziesz spożywać dobrą mieszankę składników odżywczych korzystnych dla zdrowia oczu. Nie musisz się martwić o spożywanie zalecanej ilości każdego składnika odżywczego każdego dnia. Po prostu wypełnij swoją dietę owocami, warzywami i zdrowymi tłuszczami.


Mając to na uwadze, staraj się spożywać te składniki odżywcze jako część swojej regularnej diety. Twój organizm lepiej przyswaja składniki odżywcze, gdy pochodzą one z całych pokarmów, a nie z suplementów witaminowych.


Podobnie, należy zawsze skonsultować się z lekarzem przed dokonaniem dużych zmian w diecie, jeśli bierzesz leki. Chcesz uniknąć negatywnych interakcji leków, a pracownik służby zdrowia może zapewnić, że Twoja dieta jest dla Ciebie bezpieczna.

Czytaj więcej na: http://pc-max.pl/

Witold Solo

Dyplomowany mistrz optyki okularowej

Zobacz również

Galeria
O serwisie

Polecamy usługi hurtowni optycznej AVM Lenses. Prowadzi ona sprzedaż miedzy innymi okularów do komputera, oraz soczewek progresywnych.